Rekrut Askar Wataniah

Pada cuti pertengahan tahun 2015 ini, saya dan beberapa rakan dari IPG Kampus Kota Bharu telah menawarkan diri untuk mengikuti Kursus Asas Prajurit Muda yang bertempat di Kem Pengkalan Chepa.

Kursus ini adalah selama 1 bulan. Sepanjang kursus tersebut telah banyak saya pelajari. Antara perkara yang paling seronok ialah belajar menggunakan senjata M-16. Seterusnya menembaknya dengan menggunakan peluru hidup dan juga peluru mati. Saya dan rakan diajar tentang disiplin sebagai seorang tentera. Sepanjang kem, penggunaan telefon bimbit adalah dilarang. Jadi, telefon diserahkan kepada jurulatih masing-masing.

Kami juga dapat belajar mengenai serangan hendap, membuat pengkalan dan pelbagai lagi ilmu-ilmu asas ketenteraan. Kem ini telah banyak memberikan kesan kepada saya, sama ada kesan mental dan juga fizikal. Saya berasa bahawa sebagai seorang guru, ilmu-ilmu yang dipelajari sepanjang kursus ini memang amat berguna.

Akhir kata, saya galakkan sesiapa sahaja di luar sana untuk mengikuti kursus ini bagi menjadi antara anggota askar wataniah di Malaysia.

150620151588Selepas perbarisan tamat kursus.

150620151590Senjata M-16. Hampir 3 minggu menjaganya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s